Kişiye Özel Protez Göz

Kişiye özel olarak tasarlanan protez göz, bireyin göz yuvasının proteze uygun hale getirilmesinin ardından oluşturulur. Protezin üretimi sürecinde, sağlıklı olan diğer gözün yapısal detayları esas alınır.

Göz yuvasının kalıbı alınırken, bir dizi özellik dikkatlice incelenir ve protez gözde yansıtılır. Bu özellikler arasında göz rengi, damar yapısı, gözün beyaz kısmının belirgin özellikleri, göz kapağının açıklığı ve genel görünüm yer alır. Her protez göz, bu ayrıntıları mümkün olan en doğal biçimde yansıtacak şekilde tasarlanır ve uygulanır.

Protez gözünüzü günlük aktiviteleriniz, duş alırken ve yüzme gibi sporlar sırasında takabilirsiniz.

Protez Göz Nedir?

Gözünü travma, tümör gibi sebeplerle kaybetmiş veya doğumsal göz yokluğu ile dünyaya gelmiş kişilerde görünümü iyileştirmek amacıyla kullanılan bir protez türüdür. Son yılların teknolojisi bio uyumlu akrilik maddeden yapılan türüdür. Kliniğimize bio uyumlu akrilik kullanılmaktadır.

Bir göz, hasar veya hastalık nedeniyle kaybedildikten sonra veya doğumsal yok ise göz kapaklarının, göz yuvasının ve yüz bütünlüğünün devamı için protez göz kullanımını öneririz. Bu hastanın travmanın etkisini psikolojik olarak hafifletmesine ve normal yaşama dönmesine katkıda bulunacaktır.

Protez Göz Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Protez göz ameliyatı bir göz yuvasının, protez göz kullanımına hazırlanma cerrahisidir. Hastalarımızın çoğunun geliş şekli gözün bir travma ya da ufak bir travmaya bağlı küçülmüş, korneanın (gözün ön kısmındaki şeffaf doku) beyazlaması ile gözün ön kısmının beyazlaması ile gelirler. Bu şekilde gelen hastalar klasik eviserasyon dediğimiz ameliyat tekniği ile ameliyatlarını yaparız.

Eviserasyon teknikleri birbirinden farklılık göstermekle beraber temel olarak aynı mantıkla ameliyatlar yapılır. Gözün içindeki koroid dediğimiz siyah madde temizlenir. Gözün içine bir bilye konur. Bilyenin materyali silikon, akrilik, hidroksiapatit veya farklı malzemelerden olabilir ama sonuçları aynıdır.

Hangisi daha iyi dersenız her hekim kendi tecrübelerin de hangisi ile ilgili en az sorun yaşıyorsa onu kullanır. Biz genelde silikon sfer kullanıyoruz ama ihtiyaca göre bu tercihimiz değişebilmektedir. Silikon sfer (bilye) hem kasların bilyeye dikilmesi konusunda, yer değiştirme konusunda ve enfeksiyon ilgili daha iyi sonuç verdiğini düşünmekteyim.

Ayrıca göz yuvası ve göz kapakları birbirini tamamlaması gerekir. Göz kapakları güzel olmadığı sürece protez gözün güzel görünme ihtimali çok düşüktür. Bu nedenle eğer göz kapaklarında da herhangi bir problem bir sıkıntı varsa muayenemiz sırasında hastamıza bilgi veriyoruz. Aynı işlem sırasında yapılabiliyorsa göz kapaklarının da ameliyatının yapılmasında fayda vardır. Eğer yapılamayacak bir durumda ise önce göz yuvası proteze hazırlanır daha sonrasında göz kapakları protez yapıldıktan sonra duruma göre daha sonra göz kapağı ameliyatı ile göz kapakları düzeltilir.

Protez Göz Ameliyatı Sonrası Göz Protezi Yapımı İçin Ne Kadar Beklenmeli?

Kliniğimizde ameliyatlar genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu anestezi türünü seçmemizin sebebi hastanın kaygısının daha az olması ve psikolojik olarak hastamızın daha rahat olmasıdır. Hastanın göz yuvasında ödeminin azalması ve proteze hazır hale gelmesi ortalama 30 gün sürmektedir.

Bu sırada hastanın sosyal ortamlarda gözü kapalı, evde açık yani kapama yapılmadan kalabilmektedir. Bir hafta ağızdan antibiyotik birkaç hafta süreyle ise göz damlaları veriyoruz. Daha sonra 1 ay sonunda protez yapım süreci başlıyor.

İyi Bir Protez Göz Nasıl Olur?

Gözün beyaz renkte görünen yani sklera dediğimiz kısmının uyumlu olduğu renkli kısmının (göz bebeği) ve limbus dediğimiz kenar geçiş bölgelerin yumuşak bir geçiş gösterdiği  yaklaşık 1 metreden baktığımızda protez gözün bir derinliğinin bir bakış hissi veren göz protezi iyi bir protez gözdür diyebiliriz.

Özellikle bir kaç metreden anlaşılmıyorsa ve karşıya bakıyor görüntüsü veriyorsa yüz bütünlüğü diğer göz ile simetrik bir bakış açısı varsa bu göz protezi iyi bir protez gözdür. Ayrıca bir de görünmeyen bir durum daha vardır. Protez gözün arkasındaki kalıbın gözün yapısı ile uyumlu olması arka boşluktaki dokuların göz protezi ile oturmuş olması bu da protez gözün kaliteli bir işçilikle yapıldığı anlamına gelir.

Protez Göz Merkezi Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Göz protezi yaptıran kişi ve protez gözü yapan merkez arasında ki ilişki protez gözün yapımı bittikten sonra farklı bir boyut olarak devam etmektedir. Her hastada olmasa da belli dönemlerde hastanın gözünde çapaklanma, göz kuruluğu, göz kapaklarında düşme, kalıpta değişim gibi sıkıntılar zaman içinde olabilmektedir.

Bu arada göz protezi merkezinin hastaya, ya da kişiye bu konuda destek ve bilgi vermesi gerekmektedir. Medikal tedavi önerileri, duruma göre düzeltmeler gerekebilmektedir. Protez Göz Merkezi ile hasta arasındaki mesafe çok uzak olması veya iletişimin zayıf olması durumunda bu desteklerin verilmesini sıkıntı olabilmektedir.

Protez Göz Ameliyatı Fiyatı

Protez Göz Fiyatları Neden Farklılık Gösteriyor?

Burada en önemli durum hastaya ayrılan süredir. Ayrıca ulaşılabilir olmak hastanın problemi olduğunda ulaşabilmesi ve hizmet alması önemlidir.

Protez göz fiyatları, verilen emek ve ayrılan süre ile alakalı olduğu için burada fiyatın ucuz ya da pahalı olması hastaya ayrılan süre ile alakalıdır.

Süre kısaldıkça protez göz daha uygun fiyata olabilir. Süre arttıkça protez göz fiyatlarının artması beklenmesi daha doğaldır.

Göz protezi yapılırken, çok acil bir durum yoksa hastanın sabırlı olması ve göz protezinin yapılabildiği en iyi görünümünü beklemesinde fayda vardır.

Bir göz protezi 2 saatte yapılıyorsa bu protezin kalitesi düşük, işçiliği düşük ve uyumu düşük olacak fiyatıda uygun olacaktır.

Protez Göz Merkezimizin Farkı Nedir?

Protez Göz Merkezi içinde hekime ulaşım önemli bir faktördür. Hekim ve teknisyenin birlikte çalışması hasta için büyük bir konfor oluşturacaktır. Göz protezi işlemi hekimlik ve teknisyenlik işinin bir karışımıdır. Kliniğimizde göz protezi ile ilgili tüm cerrahiler yapılmakla birlikte kişiye özel göz protezi uygulaması yapılmaktadır.

Göz Protezi Kullanan Hastalarımızın Doktor Kontrolleri Ne Sıklıkta Olmalıdır?

Göz protezi kullanan hastalarımızın kontrollerini  6 ayda bir yapmaktayız. 6 ayda bir hastanın sağlam gözü özellikle tek göz olduğu için detaylı muayenesini yapıyoruz. Ayrıca diğer gözün yani protez gözün ve göz kapaklarının alerjik, kuruluk gibi şikayetlerine bağlı problemler varsa bunlarla ilgili kontrollerimizi ve buna bağlı önleyici tedavilerimizi gerçekleştirmekteyiz.

Op. Dr. Can Pamukcu

Instagram

WhatsApp için tıklayın

X